Kawa z miodem – zdrowy kompromis dla kawy z cukrem.
Data dodania: 09-06-2021
Kawa z miodem – zdrowy kompromis dla kawy z cukrem.
Kawa z miodem – zdrowy kompromis dla kawy z cukrem.
Większość z Nas nie jest w stanie wyobrazić sobie porannej małej czarnej bez odrobiny białych kryształków, które razem wprawiają nas w doskonały nastrój. Jednak doskonale zdajemy sobie sprawę, iż cukier rafinowany jest źródłem dużej ilości kalorii, a co za tym idzie jest zmorą wśród dietetyków. Istnieją na rynku wszelakie odmiany substancji słodzących stosowanych u naszych domach. Począwszy od tradycyjnego białego cukru buraczanego przez słodziki na bazie aspartanu, cukier trzcinowy tzw.cukier brązowy czy też ksylitol cukier kokosowy, stewia i ostatnimi czasy miód naturalny.
W naszym dzisiejszym artykule skupimy się na miodzie i jego zaletach w słodzeniu kawy.
Jak doskonale wszystkim wiadomo miód to słodki produkt spożywczy wytwarzany głównie przez pszczoły. Miód możemy podzielić na 3 rodzaje w zależności od surowca z jakiego powstał. Wyróżnia się:
Miody nektarowe(kwiatowe)
Miody spadziowe
Miody mieszane(nektarowo-spadziowe lub spadziowo-nektarowe)
Tyle o miodzie.
Wracając do meritum...
W Polsce prawie do połowy XIX w. Głównym produktem słodzącym był miód. Pomimo, że kaloryczność miodu jest zbliżona do białego cukru diabetolodzy rekomendują słodzenie miodem kawy. Warto wspomnieć o zdrowotnych aspektach słodzenia miodem. Miód dostarcza do naszego organizmu potrzebne mikroelementy tj. Żelazo, fosfor, magnez, wapń, a także witaminy z grupy B, witaminę C.
Kolejną pozytywną wartością ze słodzenia miodem jest fakt, że miód podnosi ogólną odporność organizmu, co oznacza mniejsze ryzyko zachorowań czy też przeziębień ma też niższy indeks glikemiczny jednak cukrzycy powinni rozsądnie go dawkować.
Na koniec sposób w jaki powinno się słodzić miodem. Trzeba pamiętać, że miód w wysokiej temperaturze traci swoje właściwości prozdrowotne. Dlatego dodawaj go do kawy czy herbaty gdy już nie jest taka gorąca. Warto też zastanowić się nad tym jaki miód wybrać.
Pamiętaj!
Tylko naturalny miód dostępny w naszym sklepie prędzej czy później ulegnie krystalizacji to dobrze o nim świadczy.